Un plànol de Fortià del segle XVIII

Pol Meseguer Bell

(Article publicat a La Sibil·la. La Revista de Fortià, el juliol de 2013)

Els pocs coneixements que es tenen de la cartografia de Fortià a l’edat moderna (segles XVI-XVIII) fan que quan apareix un document que en parla sigui un fet excepcional, donat que la documentació municipal de l’època no s’ha conservat.  És per això que la troballa d’un plànol de principi del segle XVIII és un fet excepcional per aprofundir en la història del poble.

Per al coneixement del territori sempre ha estat necessari que aquest fos dibuixat o cartografiat. D’aquesta manera trobem representacions dels territoris des de temps immemorials. El plànol del Fortià del 1700 es troba inserit en un recull de plànols de poblacions de l’Empordà que es conserva a la sala Goya de la seu del passeig de Recoletos de la Biblioteca Nacional d’Espanya a Madrid.

4 T UMAX     Power Look 2000  V2.0 [4]

L’existència de plànols antics és importantíssim per conèixer vells topònims que han desaparegut, o bé les variació o immobilisme dels que sorprenentment encara persisteixen. L’evolució dels topònims, els noms dels llocs, és la mostra de l’evolució i la transformació del paisatge per part de les dones i homes que els habiten. Tot i els canvis constants de les terres que composen Fortià, el terme i els camins que surten delimitats al plànol de 1700 són força similars als que hi ha avui dia. Els límits del terme queden marcats amb una línia discontínua groga.

Per posar en context el document, a inicis del segle XVIII, Fortià estava habitat per poc més de 230 persones (s’ha de tenir en compte que els cens de 1717 comptava 186 persones, però tenia un error estimat a la baixa del 25%). El principi de la centúria va estar marcat de ple per la Guerra de Successió (1702-1714), que va posar fi a l’autogovern del nostre país. Al llarg de la guerra Fortià va patir algun atac que li va fer perdre la creu processional i la destrossa d’algunes propietats fortianenques. Es té notícia també de l’absència del mossèn de la parròquia al final de la guerra, per la qual cosa l’ecònom es va haver de fer càrrec de l’església. Cal tenir en compte que els fortianencs, com tots els empordanesos, es trobaven ben a prop de la frontera, porta d’entrada de les tropes borbòniques aliades de Felip V, com també eren a tocar d’alguns indrets que tenien forta presència militar, com ara la plaça forta de Roses.

El plànol, editat juntament amb els plànols de Riumors, el Far, Torroella de Fluvià, Vilacolum, Vilamacolum, entre d’altres, és una joia per al coneixement de l’evolució del terme de Fortià. En el dibuix es delimita el terme del poble i els diversos nuclis i indrets destacats, la majoria dels quals encara avui continuen existint. S’ha de tenir en compte que de ben segur tots els detalls no van ser dibuixats exactament com eren en realitat. No se sap qui fou el seu autor. L’escala del plànol també és indeterminada, l’únic que se sap és la seva mida, que és de 17,5×22 cm.

4 T UMAX     Power Look 2000  V2.0 [4]

El cartògraf dibuixà els tres nuclis que integraven el poble. Un al voltant de l’església, que a la documentació medieval i moderna s’anomena Puigdevall, i que consta d’unes cases adossades al voltant del temple de Sant Julià i Santa Basilissa i la plaça, i d’unes quantes cases disseminades, la majoria de les quals encara es conserven. La casa del delme, remodelada l’any 1767, també surt grafiada.

L’altre nucli es trobava al llarg del camí ral, conegut aleshores com a Puigdemont, i que avui coneixem com el carrer de la reina Sibil·la on hi havia, entre d’altres cases i horts, la casa Gran dels Ferrer (la casa mal anomenada de la reina Sibil·la), la fonda, la carnisseria (avui can Requinquillo) i l’antic hospital (avui can Brugués), que recollia els pobres i peregrins en el seu pas per Fortià. D’aquí ve el nom del pont de l’Hospital, ara conegut per pont Trencat des de finals del segle XIX, segurament per la seva voladura en alguna carlinada. En el plànol el pont de l’Hospital passa per sobre del rec Medral,que va cap a Riumors. Aquest carrer va néixer amb tota probabilitat per donar servei a la gent que passava pel camí que menava de Castelló a Girona passant pels aspres. Al límit oriental del terme amb Castelló hi ha dibuixat el pont anomenat al plànol de Morrelles, conegut com a Morrells.

L’altre nucli, el de Fortianell, tenia una morfologia totalment diferent de l’actual. Des de l’edat mitjana Fortianell era un conjunt de masos, una capella i un molí. Tots estaven estructurats a l’entorn del rec del molí, conegut també a l’època com a rec d’Àlguema segons els capbreus conservats de Sant Pere de Rodes. El pont Martí hi surt dibuixat, però no se n’esmenta el nom. S’ha de tenir en compte que l’actual construcció de Fortianell és fruit de la compra el 1849 de la família Estrada de les cases i terres als Quintana de Torroella de Montgrí.

La capella de Sant Cels és un dels altres elements destacats al plànol entre Fortià i Vila-sacra. La capella o ermita va ser fins al segle XIX un indret de devoció de tots els fortianencs, els quals hi feien processons des del poble passant pel pont del Rentador.

Finalment, cal destacar que la majoria dels principals camins van ser cartografiats: el camí ral en direcció Castelló i Vilamalla, el camí a Riumors, el camí de Sant Cels, el camí de Vila-sacra, i tot el conjunt de camins que anaven cap a Siurana, a l’estany Robert, als Aspres, a la Vinya Gran, les Batllies, etcètera. La inexistència de molts altres camins al plànol només es poden explicar perquè el seu autor va dibuixar d’acord amb referències d’altres plànols més generals i d’informacions de tercers.

Cal destacar també tots els detalls paisatgístics que aporta l’autor amb el dibuix dels camps treballats, l’arbrat en algunes de les finques, així com els detalls de l’aigua dels recs i estanys, pintada de color verd.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close